Verkossa nopeus on valttia. Jos sivusi latautuu silmänräpäyksessä, niin vierailija tuskin poistuu turhan odottelun vuoksi sivustolta. Googlella on näppärä testityökalu, jolla voit testata sivustosi nopeutta. Simppeli muutamasta eri sivusta koostuva sivusto pitäisi lähtökohtaisesti saada 80-100 pisteeseen Googlen testissä. Isojen ja monimutkaisten sivustojen kanssa tarina on eri, koska ladattavia resursseja on niin paljon.
Nopeuteen vaikuttaa hyvin moni eri asia, joista tärkeimmät ovat seuraavat.
Käytettävä webhotelli
Halpa on eri asia kuin hyvä. Yleensä laatu maksaa ja webhotellit, joita näet tarjottavan hintaan ”muutaman euron kuussa” ovat jo lähtökohtaisesti niin hitaita, että hyväkään sivustokoodi ja optimointi ei auta ja sivustoa ladattaessa esiintyy aina pieni viive.
Toisessa ääripäässä on niin sanotut premiem-hotellit (Esim. wp-palvelu.fi), joissa huonollakin koodilla voidaan saavuttaa suhteellisen nopeat sivulataukset. Toki tämä näkyy hinnassa, esim. wp-palvelun halvinkin paketti kustantaa 30 EUR kuukaudessa. Sivustot WP-palvelussa latautuvatkin pääsääntöisesti silmänräpäyksessä ilman ylimääräisiä kikkailuita ja esimerkiksi myöhemmin artikkelissa mainittuja välimuistutus-lisäosia ei tarvita.
Hyvässä webhotellissa jopa huonolla koodilla tehty sivusto latautuu nopeasti.
Pakkaamattomat kuvat liikenteen tukkeena
Tämä saattaa muodostua ongelmaksi, jos lataat ja käytät sivullasi pakkaamattomia kuvia. Esimerkiksi siirrät koneellesi kamerasta kuvan – hyvin todennäköisesti kuvan koko on noin 2-4Mb resoluution ollessa noin 4000 x 3000 px. Tuollaisen kuvan asettaminen nettisivulle tappaa sivustosi nopeuden hetkessä.
Kuvat olisin hyvä optimoida ennen lataamista WordPressin mediaan. 1) Säädä kuvan koko niin, että sen leveys on 1920px (fullhd-näytön leveys) ja 2) pakkaa jpg tiedosto noin 75% pakkauksella. Tällöin optimoidun kuvan kooksi tulee noin 10% alkuperäisestä kamerasta ladatusta kuvasta.
Helppo tapa kuvien optimointiin on asentaa sivustolle Imsanity-lisäosa, joka pakkaa ja pienentää turhan isot kuvat. Tällöin voit siirtää kuvat suoraan kamerasta WP:n media-osioon ja Imsanity hoitaa automaattisesti kuvien pienennyksen.
Huom!! Nykyisin (5.3 versiosta lähtien) WordPress osaa pienentää liian isot kuvat automaattisesti full HD resoluutioon.
Hurja määrä ladattavia resursseja ja tiedostoja
Ladattavilla resursseilla tarkoitaan muun muassa seuraavia:
- tyylitiedostot (css)
- javascript-tiedostot
- fonttitiedostot
- kuva/videotiedostot
- ulkoiset resurssit (esim. analytiikka- tai muut vastaavanlaiset träkkeri-scriptit)
Mitä enemmän ladattavaa sisältöä on, sen hitaammin sivusto pystytään lataamaan. Suuri määrä resursseja on ongelma varsinkin WordPressin valmisteemojen kanssa. Valmisteemat lataavat käyttöön ”ihan kaiken” mitä käyttäjä sivulleen voisi asettaa ja tällöin sivustolle ladataan turhaan mm. ilman käyttöä olevia fontteja ja tyylejä.
Resurssit ovat ikään kuin sivuston ”kauppalista”. Mitä enemmän listalla on haettavaa, sen kauemmin kestää. Muutaman maidon hakeminen kaupasta sujuu paljon nopeammin kuin viikon kauppalistan keräämisen. Jos ”kauppalistalla” on ulkoisia resursseja (Google-fontteja, analytiikka scripteja yms) tarkoittaa tämä kansankielellä sitä, että Prisman lisäksi käyt vielä Gigantissa, Citymarketissa ja Lidlissä.
Resursseja voidaan optimoida vielä pakkaamalla kaikki samantyyppiset tiedostot samaan. Esimerkiksi, jos sivustolla ladataan usea eri tyylitiedosto, niin nämä olisi hyvä pakata samaan tiedostoon, joilloin tyylit tarvitaan noutaa vain kerran (yksi kauppakäynti vrt kaksi tai useampi).
Hyvä lisäosa resurssien pakkaamiseen on Autoptimize, jolla saadaan tyyli-, js- ja html-koodi pakattua ja täten nopeutettua sivuston toimintaa.
Välimuistitus muistaa ladatut resurssit
Välimuistitus on palvelintasolla asetettu kyky tallentaa ladattavat resurssit selaimen muistiin tietyksi ajaksi. Esimerkiksi tällä sivulla vieraillessasi edellisessä osiossa mainitut resurssit on nyt ladattu selaimesi välimuistiin kahdeksaksi päiväksi, jolloin niitä ei tarvitse hakea enää myöhemmin palvelimelta asti tuon kahdeksan päivän aikana.
Premium-tason webhotelleissa välimuistutus on oletuksena kunnossa, mutta pienemmän budjetin webhotelleissa välimuistitusta ei lähtökohtaisesti ole. WordPressiin on tarjolla useampia ns. cache-lisäosia, joista mainitsemisen arvoinen on WP Super Cache.